De financiële gevolgen van een echtscheiding kunnen groot zijn.

Vaak is dit ook een beladen onderwerp. Gaat het over geld, dan ontstaat er al gauw een discussie. Vaak is het ook niet het onderwerp waar u graag mee bezig gaat, maar het is wel heel belangrijk voor de toekomst. We hebben de financiële en fiscale gevolgen van een scheiding daarom voor u op een rijtje gezet.

Een scheiding is niet gratis en kan u veel geld kosten. U betaalt voor de mediator/advocaat, maar ook het indienen van de scheiding bij de rechtbank kost geld. Heeft u een laag inkomen en kunt u deze kosten zelf niet betalen, dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een toevoeging. Dit is een soort subsidie van de overheid. De overheid betaalt dan uw advocaat- of mediatorkosten. Zelf moet u nog wel een eigen bijdrage betalen.

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en de keuze advocaat of mediator. Wilt u weten of u in aanmerking kunt komen voor zo’n toevoeging? Wij kunnen dit samen met u bekijken. Neem vrijblijvend even contact met ons op, dan geven wij u advies over uw situatie.

Een scheiding heeft heel wat financiële gevolgen. Uw inkomsten veranderen, het is de vraag of u in uw huidige woning kunt blijven, het heeft gevolgen voor uw pensioen en u moet uitzoeken of u recht heeft op alimentatie of dat u alimentatie moet betalen. Het is nogal wat om dit allemaal zelf uit te zoeken en op een rijtje te zetten. Het is dan ook vaak verstandig om het financiële deel van de scheiding uit handen te geven.

Een advocaat of mediator kan hier goed bij helpen en kan bijvoorbeeld de mogelijkheden omtrent de pensioenen voor u op een rijtje zetten of een alimentatieberekening maken. Zo weet u zeker dat u eerlijke en haalbare afspraken maakt.

Het maken van afspraken over geld is niet makkelijk. Eigenlijk heeft u hierin compleet tegenstrijdige belangen. U wilt hier financieel zo goed mogelijk uit komen, maar de ex wil dat ook. Dat maakt het lastig om het eens te worden.

Bij scheidingen gaan de meeste discussies dan ook over geld. Soms zorgen deze discussies ervoor dat het niet meer lukt om samen tot afspraken te komen. In dat geval kunt u een eigen advocaat in de arm nemen. Deze zal voor uw belangen opkomen en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat u hier zo goed mogelijk uit komt. Heeft u iemand nodig die u hierbij kan ondersteunen? Wij brengen u graag in contact met de juiste persoon die u hierin kan bijstaan.